Nei, fraværsgrensen i skolen bør IKKE fjernes

Categories Blogg

I VG i dag kan vi lese Thyra Håkonsløkken (16) nestleder i Unge Venstre`s innlegg om fraværsgrensen i Norske skoler.

Hun mener at vi nå burde fjerne fraværsgrensen i Norske skoler for godt.

I dette innlegget som dere selv kan lese her https://www.vg.no/nyheter/meninger/i/0Q45l2/25-under-25-paa-tide-aa-fjerne-fravaersgrensen-for-godt

står det blant annet:

“Jeg har gått en måned på skolen, og medelevene mine møter allerede opp syke.

Jeg kan ikke sitte i noe som helst klasserom uten at flere av elevene er preget av sykdom.

Dette var ikke et problem i fjor, da vi kunne sende inn egenmelding, og slapp å dra til legekontoret for å få dokumentert at vi var syke.

Fastlegene er allerede overbelastede, og det at videregående elever med influensa skal ta opp tiden deres, hjelper ikke situasjonen i det hele tatt.

I tillegg til belastningen av helsevesenet, er det også både en fysisk og psykisk belastning å skaffe dokumentert fravær.”

Det er for det første stor forskjell på det å være syk, følge seg syk og faktisk sykdom. Influensa, som blir nevnt her er selvfølgelig en gyldig grunn til å være borte fra skolen, men heldigvis så er dette noe som rammer oss svært sjeldent. Forkjølelse derimot er noe vi ofte merker på kroppen. Men selv om man er litt forkjølet kan man fint dra på skolen.

Forskning.no skriver følgende:

“Det er ikke slik at immunforsvaret ditt er blitt generelt sterkere etter en sykdom. Men det kan ha lært seg å huske en spesiell bakterie eller et virus, sier professor Trude Helen Flo fra ved Senter for molekylær inflammasjonsforskning ved NTNU.

Neste gang du treffer viruset eller bakterien, knekker kroppen angrepet før du merker noe.

For noen sykdommer varer en slik immunitet i noen måneder eller år. Mens i andre tilfeller, for eksempel ved vannkopper, er du beskyttet resten av livet.
I enkelte tilfeller kan det finnes noen andre virus eller bakterier som ligner veldig. I så fall kan du få en viss beskyttelse mot dem også. Derfor slipper du ofte influensa i noen år etter å ha vært igjennom en runde.”

Visst du skulle være i tvil hva forskjellen på en forkjølelse og influensa er, så kan jeg bruke megselv som eksempel:

En gang jeg hadde influensa var jeg så dårlig at jeg ikke maktet å skifte kanal på tv`n som viste en 2 og en halv times dokumentar om Steinar Bastesen, en av de personene som jeg misliker mest her i landet. Det er influensa.

Med egenmelding tilrådig for alle elever vil det bli mye lettere for elever som ikke føler seg helt 100% å kunne holde seg hjemme, i tilfeller der en lege hadde fortalt deg at du fint kan være på skolen. Og i disse dager da lærerstreiken har blåst igjennom samfunnet viser statistikkene at barn og unge som er borte fra skolen får dårligere psykisk helse. Samme skjedde under pandemien, helsevesenet ropte om den psykiske helsen hos barn og unge som var satt i hjemmeskole. Derfor åpnet skolene som noe av det første som ble åpnet. Det var for deres skyld. For deres helses skyld.

Jeg har ett lite tips til dere som sliter litt med dette, prøv følgende:

1 . Når klokken ringer om morgenen, sett begge beina på bakken,

2. Gå deretter inn på badet. Ta deg en gjerne en dusj

3. Få i deg litt frokost og gå ut døren.

I løpet av turen til skolen vil du fort merke at det kanskje ikke var så ille som det føltes ut for 30 minutter siden da du lå godt under dyna og var fortsatt litt trøtt.

Når det snakkes om belastning av helsevesenet så er en visit til legen for å sjekke om du har influensa eller ikke noe som er nødvendig, for din del og for legen din sin del. Visst du skulle ved formodning dukke ofte opp hos legen og legen forteller deg at du er frisk, vil du kunne få hjelp til kanskje andre problemer du kan ha.

Å besøke legen er ikke en utfordring, det er heller ikke noe som skal unngåes. Legen er der for å hjelpe deg. Visst du ikke får den hjelpen du trenger hos din nåværende lege så må du søke om en ny lege.

Det er så mye snakk om psykisk helse blant unge i dag at mange unge leser seg syke. Det som før var kjedomshet kan fort googles til depresjon. Det som var nervøsitet før en prøve eller muntlig fremføring blir stemplet som angst.

Angst og depresjon har blitt utvannet de siste årene og problemet med dette er at de som faktisk sliter med disse utfordringene kan drukne i alle andre som mener de har disse utfordringene.

Så nei, fraværsgrensa bør ikke fjernes, den er der for en grunn. Det er for elevenes beste. Skolene eller stortinget har ingenting å tjene på at den er der. Mens dere elever har det. Den er der faktisk for dere. Det er kanskje vanskelig å forstå når dere står midt i det, og pandemien har ikke akkurat hjulpet på her. Mange har nok blitt vant med denne friheten. Men den er der for en grunn..

0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *